În timp ce Europa încearcă să împiedice criza datoriilor guvernamentale din statele membre, tot mai mulţi economişti şi strategi ridică următoarea întrebare: ar fi mai bine pentru cele mai slabe economii din UE să intre în default?
Mai mult de atât, o mare parte din specialişti spun că încercarea de a rezolva problemele prin intermediul ajutoarelor de urgenţă precum cele primite de Grecia şi Irlanda amână inevitabilul. În loc să-şi sacrifice în continuare economia prin tăierile drastice de cheltuieli bugetare, specialiştii atrag atenţia guvernelor că ar trebui să înceapă imediat discuţiile despre restructurarea datoriilor cu deţinătorii de obligaţiuni şi să-i oblige să accepte să piardă o parte din bani, ceea ce ar însemna însă generarea unei panici printre investitori? , scrie The New York Times.
Mai mulţi economişti dezbat faptul că o restructurare organizată a datoriilor, care ar reduce cantitatea de bani datoraţi de ţările aflate în dificultate, combinată cu un pachet de salvare, ar putea duce mai repede la o relansare economică şi astfel s-ar evita consecinţele intrării în incapacitate de plată.
Este mult mai uşor să propui soluţii decât să iei decizii care ar putea influenţa viitorul economic al mai multor ţări.
O decizie dificilă
"Pe timp de criză, strategii sunt mereu puşi în aceeaşi situaţie dificilă când vine vorba de restructurare, iar deciziile pe care trebuie să le ia în realitate sunt întotdeauna extrem de grele", a declarat Robert Rubin, fost secretar al Trezoreriei SUA, care a trăit o astfel de experienţă în 1994, când a aranjat acordarea unui împrumut de 47 de miliarde de dolari pentru guvernul mexican aflat pe punctul de a intra în incapacitate de plată.
"Impunerea unei pierderi deţinătorilor de obligaţiuni va duce mai departe la îngreunarea sau chiar imposibilitatea accesului pe piaţă pentru o perioadă înde