După prima operaţie, Marius a crezut că tot coşmarul lui s-a sfârşit Marius Duţulescu are 17 ani şi este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Constantin Carabella” din Târgovişte. În urmă cu doi ani, băiatul a fost diagnosticat cu craniofaringiom – o tumoare intracraniană. „Am fost operat de două ori, pentru a mi se extirpa tumoarea, la o clinică din Bucureşti”, povesteşte Marius. Prima intervenţie pe care a suferit-o a constat în introducerea unui tub de drenaj, de la creier la stomac, pentru eliberarea presiunii intracraniene.
Din cauza tumorii, făcuse hidrocefalie, iar lichidul acumulat apăsa pe toţi centrii nervoşi. După înlăturarea acestei probleme, în martie 2009, lui Marius i s-a înlăturat tumoarea din creier. „Doctorii au fost foarte optimişti înainte de operaţie, îmi spuneau că rezultatul o să fie unul bun şi că nu se aşteaptă la probleme, dar n-a fost aşa. După intervenţie, mi-am pierdut complet simţul mirosului”, spune adolescentul.
Tumoarea a fost însă înlăturată complet şi viaţa lui a reintrat în normal. S-a întors la şcoală, la colegii lui, şi şi-a reluat activităţile obişnuite. Periodic, mergea la control medical, însă nimic nu prevestea o revenire a bolii. Până în urmă cu o lună. „Pe 25 octombrie m-am dus să-mi fac RMN-ul, iar medicul mi-a spus că tumoarea a recidivat. Se poate opera, dar problema e că aici, în România, nu-mi mai garantează nimeni că intervenţia va reuşi. Riscurile sunt ca tumoarea să nu fie extirpată în întregime şi să rămân complet fără vedere”, explică băiatul.
Părinţii lui Marius s-au despărţit când el avea numai doi ani. De atunci, a rămas în custodia tatălui său, care l-a crescut împreună cu bunicii. De când i-a reapărut boala, bătrânii şi părintele băiatului s-au zbătut necontenit să găsească o soluţie pentru el. După multe căutări, familia Duţulescu a aflat despre Institutul Internaţional de Neuroşt