Colegii şi colaboratorii fostului director al Muzeului de Istorie şi Artă Zalău l-au comemorat astăzi pe Alexandru V. Matei, care a trecut în eternitate la începutul lunii septembrie 2010. În memoria reputatului arheolog a fost lansată şi carte ce cuprinde studii şi articole de specialitate.
Arheologi din Zalău, Cluj, Turda, Baia Mare şi din alte oraşe ale Transilvaniei au venit astăzi la Zalău pentru a-l omagia pe cel care a fost Alexandru V. Matei, fostul director al Muzeului de Istorie şi Artă Zalău, care a trecut în eternitate în 5 septembrie 2010, în urma unui infarct. Profesorul universitar dr. Ioan Piso şi Radu Ardevan de la Universitatea din Cluj şi-au prezentat omagiile faţă de colegul lor din Zalău, alăturându-se durerii prin care trec angajaţii muzeului din Zalău şi familia celui care a fost Alexandru V. Matei.
Alexandru Matei s-a născut în 23 noiembrie 1953 n comuna Chinteni, judeţul Cluj. În 1973 a absolvit Facultatea de Istorie- Filozofie secţia Istorie aUniversităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, din acelaşi an lucrând ca arheolog la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău unde s-a ocupat prioritar de perioadele dacică şi daco-romană. A fost directorul acestei instituţii în perioada 1983 - 2000, iar din 2008 până la trecerea lui bruscă în eternitate a fost managerul muzeului.A fost doctor în istorie, iar de numele său sunt legate o serie de descoperiri şi studii de arheologie, în special la Complexul Arheologic Porolissum.
În opinia lui Ioan Stanciu, cercetător la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj, Alexandru V. Matei poate fi catalogat drept „un arheolog pentru nord – vestul României”, pentru că, în cele peste 70 de lucrări ştiinţifice publicate de-a lungul vieţii, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei acestei zone.