„Bugetul statului pe 2011, fundamentat pe spatele populației. Firmele vor avea în continuare probleme” (Financiarul). „Preşedinte-jucător, şarlatan-comentator” (Gândul). „Coplata în Sănătate aduce mai multă birocraţie” (Evenimentul Zilei). „Preşedintele Băsescu a găsit, în sfârşit, vinovatul pentru ceea ce se întâmplă” (Adevărul). „Intelectualii, exasperaţi de politicieni” (Evenimentul Zilei). „Republica Moldova, alegeri cruciale” (Adevărul).
„Suntem într-adevăr pe marginea prăpastiei?”, se întreabă România Liberă. România a ajuns oficial pe lista scurtă a statelor europene în care încetarea de plăţi este iminentă. Ce se ascunde în spatele declarației făcute de şeful FMI? Că măsurile de austeritate sunt inevitabile şi justificate. Pentru investitori însă, ele pot deveni şi un semnal că este cazul să reevalueze riscul României, scrie România Liberă. Ziarul notează că „Ministerul Finanţelor s-a împrumutat ieri, pe piaţa locală, cu 1,3 miliarde euro pe trei ani, cu o dobândă de 4,8 %. Împrumutul reprezintă prelungirea scadenţei pentru banii returnaţi băncilor de BNR în urmă cu un an”.
„Bugetul statului pe 2011, fundamentat pe spatele populației. Firmele vor avea în continuare probleme”, citim în Financiarul. Executivul estimează venituri de 176 miliarde, iar cheltuieli de 200 miliarde de lei. Există riscul ca la jumătatea anului viitor ținta de deficit să nu fie atinsă, motiv pentru care alte măsuri de austeritate ar urma să fie adoptate, susțin analiștii, referitor la forma finală a proiectului de buget pentru 2011. Executivul estimează anul viitor încasări mai mari la buget din accize, TVA, amenzi şi taxe pe jocurile de noroc.
Gândul se ocupă pe larg de discursul de ieri al președintelui Băsescu prezent la un eveniment aniversar la Bursă. Prima țintă a şefului statului au fost chiar „românii care trebuie să se obișnuiască să muncească bine ca să tr