48 de familii sărace locuiesc cu chirie în barăci de lemn, ale căror acoperişuri se strică la fiecare ploaie. Reprezentanţii Primăriei, care administrează aceste locuinţe şi încasează chirie de la locatari, spun că nu au bani pentru reparaţii.
48 de familii sărace din municipiu locuiesc de ani buni în complexul de pe strada Toamnei, în barăci de lemn provizorii, proiectate să funcţioneze doi ani. Gândacii mişună pe pereţi, şobolanii şi-au săpat tunele prin pereţii caselor, iar apa pătrunde în locuinţe la fiecare ploaie.
Chiriaşii se plâng că autorităţile locale nu-i ajută cu nimic. „La fiecare ploaie trebuie să repar acoperişul. Am scos parchetul şi am turnat beton pe jos pentru că, din cauza umezelii, acesta s-a umflat şi a putrezit. Suntem asediaţi de şobolani şi gândaci care mişună în voie prin casă”, a declarat Csaba Caraba, un sătmărean care locuieşte cu cei şase copii ai săi într una din locuinţele de pe strada Toamnei pentru care plăteşte lunar o chirie de 35 de lei.
Proiectate pentru doi ani
Locuinţele au fost proiectate pe o perioadă de doi ani pentru familiile care au fost evacuate din alte locuinţe sociale. „Noi am investit aproximativ 250.000 de euro la vremea acea în ridicarea acestui complex, iar câţiva ani mai târziu l-am predat în administrarea Serviciului Public de Asistenţă Socială. Chiar dacă sunt construite din lemn şi rigips, aceste case pot deservi mai multe generaţii, dacă atât autorităţile locale, cât şi chiriaşii îşi respectă partea de înţelegere”, a declarat Tiberiu Koczinger, directorul fundaţiei „Hans Lindner“, care a construit casele în 1998.
„Nu sunt bani pentru amenajarea locuinţelor, iar oamenii trebuie să aibă puţină răbdare. În plus, e şi datoria lor să îşi întreţină locuinţa. E o mizerie de nedescris. Noi facem deratizare la complex în fiecare an”, a declarat Lena Ciuca din cadrul Serviciului Public de