In urma cu aproape trei saptamani, in 8 noiembrie, stirea cea mai importanta la televiziunile nationale de stiri era constituita de transmisiunile directe de la cozile la care saracii din Constanta se asezasera pentru a-si capata ajutoarele de la Uniunea Europeana. Iar spectacolul s-a prelungit si in zilele urmatoare, reporterii tinand atent sub observatie imbulzeala pentru alimente in municipiul cu administratie PSD.
Disperarea oamenilor saraciti de un guvern incompetent era ideea prezentata atat implicit, cat si explicit de jurnalistii si analistii televiziunilor.
La inceputul acestei saptamani, subiectul a revenit pe ecrane, caci distributia fusese sistata cateva zile din cauza defectarii masinii de ambalat malai, iar cand a fost reluata, s-a inregistrat o revigorare a fenomenului cozilor. Joi, 25 noiembrie, la unul din cele trei centre de distributie din municipiu erau doar doua - trei persoane, care isi luau pachetele indata ce soseau.
30 noiembrie este ultima zi in care ajutoarele de la Uniunea Europeana vor fi distribuite. Din 8 noiembrie, doar mai putin de jumatate dintre beneficiari au reusit sa-si ridice alimentele. Se va intampla, probabil, ca si anul trecut, cand perioada a fost prelungita cu doua luni, iar in cele din urma, pentru ca 20% dintre cei indreptatiti nu le revendicau, ajutoarele ramase au fost redistribuite celor care luasera deja, dar mai doreau.
Faptul ca mai mult de jumatate dintre beneficiari nu a venit pana acum sa-si ridice ajutoarele ridica o intrebare legitima: sunt multe dintre ajutoarele sociale orientate catre cei care nu au nevoie reala?
Puiul si "babele"
Demn de luat in seama este faptul ca fenomenul cozilor a fost inregistrat cu preponderenta la Constanta, oras si judet cu administratie PSD - prin primarul Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor C