Moneda unica a fost cotata vineri de catre BNR la 4,31 lei, pe fondul unei aversiuni la risc mai ridicate si al unei piete mai agitate decat de obicei, spun dealerii bancilor comerciale. “Stirea cu emisiunea Finantelor- pe care o apreciem drept buna- nu a afectat leul”, au mai spus pentru HotNews.ro dealerii citati.
În prima parte a zilei, valoarea leului a variat in ambele sensuri, preponderent fiind cel de depreciere, de la 4,2896 la 4,3146 lei/euro. "Creste aversiunea la risc in regiune, ceea ce ii face pe investitori sa fie mai reticenti in a investi in economiile din regiune", au mai declarat sursele noastre.
Potrivit unui raport al ING, deficitul bugetar pentru primele zece luni ale anului (4,6% din PIB) ar trebui privit pozitiv, cifra fiind mai mica decat cea a deficitului inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut (5,2%). "Totusi, problemele de credibilitate ale executivului par sa continue sa limiteze impactul acestei stiri aparent pozitive – randamentele obligatiunilor de pe piata secundara sunt neschimbate. Cifra anuntata sprijina viziunea noastra ca exista sanse ca tinta deficitului pentru sfarsitul anului de 6,8% sa fie atinsa daca performanta curenta continua", noteaza analistii bancii olandeze.
De altfel, mai adauga acestia, ratele de dobanda pe termen scurt au continuat sa inregistreze scaderi ieri. In timp ce ratele de dobanda swap ON au ramas sub nivelul facilitatii de depozit de 2,25%, ratele de dobanda la o luna si trei luni au pierdut aproximativ 10pb fiind cotate la 3,2% si respectiv usor sub 4%. Miscarea descendenta s-a extins asupra ratelor de dobanda pentru scadente mai lungi – ratele de dobanda la sase luni fiind cotate la 4,5% si cele pentru un an la 5,2%.
Pentru dolarul american, BNR a afişat un curs de referinţă 3,2581 lei/dolar, faţă de nivelul de 3,2299 lei/dolar din şedinţa anterioară. P