Transportatorul naţional de energie, Transelectrica va încerca să convingă acţionarul majoritar, Ministerul Economiei, să îi permită să "deturneze" spre investiţii cea mai mare parte a fondurilor pe care le va obţine din listarea pe bursă a 15% din titluri, însă oficialii instituţiei spun că este nevoie de bani la buget, transmite Mediafax.
"Încercăm să «deturnăm», între ghilimele, o parte din cele 15% din acţiuni spre investiţii. Am vrea şi 99% din acest procent, dar mai trebuie să discutăm cu ministerul", a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Gheorgheni, judeţul Harghita, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.
Gal a spus că bugetul de investiţii previzionat pentru anul viitor este de 251 milioane lei, fonduri care vor fi folosite pentru modernizarea sistemului energetic. Investiţiile vor fi finanţate atât din surse proprii ale companiei, cât şi din surse atrase. În 2010, bugetul de investiţii ale Transelectrica este de circa 385 milioane lei. Ambele valori prezentate sunt mai mici faţă de cele estimate iniţial de Transelectrica.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) Claudiu Stafie, prezent la conferinţă, a afirmat că sumele care vor fi atrase din listarea la bursă a unor pachete de acţiuni de la companii precum Transelectrica sau Transgaz (TGN) sunt necesare atât companiilor, cât şi bugetului de stat.
"Ministerul zice că are nevoie de bani la buget, însă este nevoie şi de bani pentru investiţii pentru Transelectrica, dar vom găsi acel echilibru să împăcăm ambele nevoi. Scopul nostru este să valorificăm aceste acţiuni la un preţ cât mai mare", a spus Stafie.
El a adăugat că România ar putea exporta energie în regiune, şi a sugerat că proiectul cablului electric submarin România-Turcia ar trebui "repus pe tapet". Proiectul se află în discuţii oficiale de mai mulţi an