Nu spunem să găteşti cartofi în fiecare zi, chiar dacă e Postul Crăciunului, ci doar că pot fi un ingredient perfect pentru o mâncare uşoară şi rapidă. Azi îţi propunem trei reţete care te-ar putea ajuta să-ţi detoxifiezi organismul.
Cocktail de legume
Ingrediente: un kg de cartofi, o vânătă, un dovlecel, un morcov, o mână de mazăre, o mână de fasole verde, o ceapă, trei-patru căţei de usturoi, un ardei gras, pătrunjel, sare, piper, două linguri de bulion, ulei.
Mod de preparare: se curăţă legumele şi se taie: cartofii, vânăta şi dovlecelul - cubuleţe, morcovul şi usturoiul - rondele, iar ceapa şi ardeiul - fideluţă. Ceapa se pune la prăjit într-o cratiţă cu ulei, apoi se adaugă morcovii şi ardeiul gras. Se pun două căni de apă, iar când începe să fiarbă, se adaugă celelalte legume, cu excepţia usturoiului, se pun sare şi piper şi se lasă pe foc circa 30 de minute. Când legumele sunt fragede, se adaugă usturoiul, pătrunjelul tocat şi bulionul, iar după alte cinci minute se ia de pe foc.
Cartofi cu ceapă sub crustă arămie
Ingrediente: un kg de cartofi, două cepe, patru linguri de margarină vegetală, 250 g brânză tofu, o lingură de zahăr, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Cartofii se decojesc, se taie cubuleţe şi se pun la fiert cu puţină sare, circa 30 de minute. Se scurg de apă şi se pun într-un castron termorezistent, amestecându-se cu ceapa tocată, margarina vegetală, brânza dată pe răzătoare şi sare după gust. Se nivelează compoziţia, se presară puţin piper deasupra şi se introduce la cuptor, la foc potrivit, până se formează deasupra o crustă uşor arămie.
Grămăjoare cu ciuperci şi verdeaţă
Ingrediente: un kg de cartofi, 500 g de ciuperci proaspete, două cepe uscate, câteva fire de pătrunjel, o cană de ulei, o linguriţă delikat.
Mod de preparare: se cur