ANALIZĂ EVZ. Forţele politice de la Chişinău joacă viitorul micuţei republici cu arme tocite: filmuleţe şi răpiri controversate, "România prietenă" sau "România distrugătoare". Până mâine-seară, criza nu prea există. Sursa: EPA
Mai încruntat decât de obicei, liderul comunist Vladimir Voronin ieşea acum câteva săptămâni în faţa presei cu o acuzaţie cât toate zilele: puterea reprezentată de Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi-a trădat cetăţenii în favoarea României.
În iulie, inundaţiile făcuseră prăpăd la Nemţeni, lângă Prut: doi oameni au murit, iar 170 de case au fost distruse. Era chiar în perioada în care Dunărea creştea ameninţător în dreptul Galaţiului şi se vorbea de varianta inundării controlate a unor zone agricole, pentru salvarea oraşului. În plină campanie electorală, un filmuleţ al agenţiei de presă "Omega" – deţinută de Aleksandr Petkov, candidat la deputăţie din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) - a legat cele două evenimente şi a încercat să demonstreze că digul care apăra Nemţeniul moldovenesc a fost aruncat în aer pentru a dezumfla Prutul şi a salva astfel Galaţiul românesc. Totul, în virtutea bunelor relaţii dintre AIE şi România.
"A fost o inundaţie organizată. PCRM consideră întreaga Alianţă ca fiind complice a celor întâmplate. Lipsa unei investigaţii a organelor de resort va însemna de fapt tăinuirea criminalilor", decreta Voronin în conferinţa de presă de după publicarea filmuleţului.
"Dovezile" complotului
"Investigaţia jurnalistică" pe care se baza fostul preşedinte comunist consta de fapt într-o colecţie de răspunsuri ale sătenilor la o singură întrebare a reporterului: "S-a auzit ceva?". Parascovia Drugă din Nemţeni e unul dintre martorii invocaţi în imagini. Bătrâna stă pe bancă, în faţa porţii. Îşi strânge pumnii când imită sunetul bubuiturii, se u