Foto: Bogdan Chesaru / Jurnalul Naţional Cât de strânsă este legătura între regalitate şi gastronomie au putut observa „cu ochiul liber” şi cei peste 300 de vizitatori ai Târgului Gaudeamus, care au participat, sâmbătă, 20 noiembrie, la lansarea volumului „Carte regală de bucate” – Editura Curtea Veche, semnat de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României, precum şi cei peste 1.000 de cumpărători ai cărţii care s-au grăbit s-o achiziţioneze în cele cinci zile de târg.
Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României a fost însoţită la lansare de Principele Radu, la eveniment participând, de asemenea, istoricul Adrian Cioroianu, Iren Arsene (Editura Curtea Veche), Simona Lazăr (Jurnalul Naţional), Cristina Mazilu (Good Food). „Este o carte de familie, în care am inclus toată lumea care îmi este dragă”, a declarat Alteţa Sa, precizând că volumul nu este o simplă carte de bucate, ci o frescă a lumii pe care a cunoscut-o, reţetele fiind precedate de un mic portret al celor care i-au oferit posibilitatea să le publice. „Capitolele poartă numele celor de la care am reţetele şi sunt aşezate aproximativ în ordinea în care mi-am cunoscut rudele. Crescând în Anglia, Danemarca şi Italia, atât de aproape de bunicile mele, am început cu ele, apoi am continuat cu părinţii mei, Regele Mihai şi Regina Ana, surorile şi verii pe care i-am cunoscut de mic copil, Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei, Ducele de Aosta...” Pornind de la această particularitate a cărţii, istoricul Adrian Cioroianu a subliniat şi el că volumul semnat de Principesa Margareta a României poate fi citit şi ca o instructivă carte de istorie, nu doar ca o carte de bucate.
„Şi principesele scriu cărţi de bucate, nu-i aşa?”, (s-a întrebat, retoric, şi Simona Lazăr editor al Jurnalului de Bucătărie), atunci când a luat cuvântul la lansare, continuând: „Şi nu de azi de ieri, ci de cel puţin