Directorul Institutului pentru Fizica Pământului a spus, joi, referindu-se la intensificarea activităţii seismice, că în România se petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mică, sub patru grade pe scara Richter, însă acestea nu activează cutremurele adânci, adică cele periculoase.
În România au fost, în ultimele două zile, aproximativ 23 de „cutremure mici“, iar acest lucru este posibil de detectat şi pentru că există aparatură foarte sofisticată de monitorizare, a declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu.
„Ceea ce s-a petrecut în ultimul timp nu are nici o relevanţă, pentru că acestea sunt cutremure de suprafaţă. În ultima perioadă, în Balcani au fost foarte multe cutremure, asta din cauza tectonicii legate de Africa şi de Asia. Nu are nici o relevanţă, pentru că pentru România cutremurele periculoase sunt cele adânci, petrecute în Vrancea, la alt etaj, adică între 90 până la 180 de kilometri, în timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri“, a explicat Mărmureanu.
El a precizat că niciodată aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele adânci, deci nu e nici o problemă în acest caz în ce priveşte producerea unui seism de mare intensitate.
„Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani şi două luni, peste 69.000 peste gradul 4 în lume, deci nu este nici o problemă. În România, Vrancea este extrem de periculoasă la un cutremur peste 7 grade, de 4 şi ceva avem zilnic cutremure“, a subliniat Mărmureanu.
Conform site-ului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, de luni şi până joi s-au produs în România nouă cutremure, de până în 3 grade pe scara Richter.
Astfel, luni, 22 noiembrie, s-a produs un cutremur de 2,8 grade în Vrancea, la o adâncime de 101 kilometri, marţi, 23 noiembrie, au fost patru cutremure - de 2,4 grade (la o