Zeci de tineri cu origini şvabe au participat aseară la StrudliFestival şi au învăţat reţeta tradiţională de ştrudel. Tinerii au preluat cea mai veche reţetă, din 1713, când primii şvabi s-au stabilit pe raza judeţului Satu Mare
Vezi aici GALERIE FOTO de la festival Peste 200 de şvabi din tot judeţul s-au întâlnit aseară la cel de-al doilea StrudliFestival organizat la Satu Mare. În cadrul evenimentului, tinerilor le-a fost prezentată cea mai veche mâncare tradiţională şvăbească. „Am organizat acest aşa-zis «festival» pentru ca cei tineri care provin din familii şvabe în care nu se obişnuieşte să se mănânce ştrudel, să înveţe să gătească de la cei care au păstrat tradiţia de-a lungul anilor. Noi dăm reţeta mai departe şi îi ajutăm pentru că nu vrem să se piardă tradiţia la noi în judeţ“, spune Hauler Magdolna, una dintre organizatoare.
Tradiţie veche de 300 de ani
Pe parcursul serii, cei prezenţi au folosit 30 de koligrame de făină, 100 de ouă, 7 litri de gem, 11 litri de lapte bătut, 6 litri de iaurt, 5 kilograme de brânză şi 10 kilograme de cartofi. „Este o mâncare tradiţională care a ajuns în judeţul nostru începând cu anul 1713, când primii şvabi s-au stabilit aici. Astăzi, din păcate, nu se mai găteşte în toate familiile, însă tocmai acesta este scopul festivalului, să reînviem tradiţia“, spune Knil Robert, organizator.
Hodrea Hanna, de 5 ani, a fost cea mai tânără bucătăreasă a festivalului. Mama ei spune că micuţa adoră să gătească şi o ajută mereu în jurul casei. „Nu ştiu cu cine seamănă, eu când eram mică preferam să mă joc, însă ea e o casnică înnăscută. De când ştie să umble, de pe la 2 ani, mereu în bucătărie stă lângă mine“, spune Hodrea Hajnalka, mama fetei.
La fel de harnică a fost şi Molnar Noemi, de 7 ani, o altă tânără bucătăreasă. Familia ei provine din Moftinu Mare, una din comunele în care şvabii au ajuns în urmă cu