Cristian Neguțescu (40 ani) și-a transformat apartamentul în port pentru cele mai temute submarine și crucișătoare. Machetele sunt funcționale, au sistem de ghidaj, sunt echipate cu sonare și torpile care pot fi activate.
Când intri în apartamentul lui Cristian Neguțescu, situate chiar în buricul oraşului, ai impresia că pășești în Muzeul Național al Marinei. Pe toții pereții sunt așezate, „gata de luptă“, submarine, crucișătoare sau corvete de război ale marinei germane sau americane, din timpul celui de-al doilea Război Mondial. „Îmi plac foarte mult navele și submarinele din această perioadă, pentru că au foarte multe elemente de decor și crează spectaculozitate. De exemplu, nu o să mă vedeți niciodată că realizez replici după submarinele nucleare moderne, pentru că au o formă cilindrică și sunt lipsite de imaginație“, spune Cristian.
La unul dintre submarine, puternicul VII-C41, Cristian a lucrat timp de 10 ani și încă mai are de retușat mici detalii. În extraordinara sa „flotilă“ din apartament, tronează și celebrul crucișător „Printz Eugen“, emblema flotei navale germane, alături de crucișătorul „Bismarck“.
Submersie din cub de zahăr
Deși lucrează ca ofițer în cadrul Poliției Rutiere Ialomița, nu a fost atras de partea auto, care îi era mai la îndemână, prin prisma meseriei. De mic copil a fost fascinat de bătăliile navale ale celui de-al doilea Război Mondial. La vărsta de 13 ani, pe când era înscris la clubul de navomodelism de la Cercul Pionierilor din Slobozia, a realizat două submarine și o copie a goeletei „Speranța“ din serialul „Toate pânzele sus“.
„Primul submarin era din lemn sculptat, iar cel de-al doilea era din placaj și furnir. Țin minte că foloseam un cub de zahăr pentru a-l ridica la suprafață, atunci când îl scufundam. În contactul cu apa, cubul de zahăr se topea încet-încet