Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a comentat, sambata, declaratiile directorului FMI privind o posibila intrare a Romaniei in incapacitate de plata si a explicat cum s-au inecat romanii in "butoiul cu miere" al creditelor si in ce conditii si cu ce noi reguli ar putea relua bancile creditarea.
Invitat la Realitatea TV, Adrian Vasilescu a subliniat inca de la inceput ca declaratiile recente ale lui Dominique Strauss-Kahn privind vulnerabilitatile Romaniei trebuie interpretate in primul rand tinand cont ca acesta se afla in campanie electorala, fiind candidatul socialistilor la alegerile prezidentiale din 2012, din Franta.
Pe de alta parte, seful FMI "vorbeste de la Washington, avand o privire generala a continentului european, iar tabloul e uniformizat si detaliile se pierd".
Dar cel mai interesant aspect, in opinia lui Adrian Vasilescu, este faptul ca reprezentantul FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a iesit imediat si a pus public lucrurile la punct in privinta tarii noastre, explicand ca nu este in niciun caz vorba de o incetare de plati, ci dimpotriva economia incepe sa creasca si bugetul sa se indrepte.
"Jeffrey Franks a vorbit cu o eleganta teribila, dar in subtext si-a contrazis seful, iar acest fapt este o premiera", a spus Adrian Vasilescu, subliniind in special remarca lui Franks potrivit careia Romania a trecut "de la un buget exploziv catre unul care se echilibreaza".
J. Franks: Pericolul despre care vorbea directorul FMI nu mai exista in Romania
In plus, acesta a reamintit ca si guvernatorul BNR Mugur Isarescu a dezmintit existenta unui risc iminent pentru Romania, precizand ca guvernatorul se bazeaza pe rezerva istorica de care dispune BNR in prezent, "cea mai mare rezerva de valute", dar si pe experienta sa indelungata.
Vasilescu a reamintit ca din 1999