Peste 2,6 milioane de moldoveni sunt asteptati duminica la urne, in cadrul alegerilor parlamentare anticipate organizate in Republica Moldova.
Dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 si alegerile anticipate din 29 iulie 2009, Parlamentul trebuia sa aleaga presedintele Republicii Moldova, insa au esuat toate cele patru 4 tentative de desemnare a sefului statului.
Scrutinul are loc deoarece Curtea Constitutionala a constatat ca aceste circumstante justifica dizolvarea Parlamentului, la data de 28 septembrie 2010.
Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova a emis decretul privind dizolvarea Parlamentului de legislatura a XVIII-a si a stabilit data de 28 noiembrie 2010 pentru desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate.
Votul se va desfasura conform cu prevederile Codului Electoral, modificat si completat pe 18 iunie 2010. Noul Cod prevede, printre altele:
- revizuirea pragului electoral (4% pentru partide; 7% pentru blocuri electorale formate din 2 partide si/sau organizatii social-politice; 9% pentru un bloc electoral format din 3 si mai multe partide si/sau organizatii social-politice; 2% pentru un candidat independent);
- excluderea interdictiei detinerii dublei (multiplei) cetatenii pentru a candida la functia de deputat in Parlament;
- permiterea blocurilor electorale (din 2 sau mai multe partide si organizatii social-politice);
- admiterea la votare a tuturor persoanelor aflate in institutii de detentie;
- acordarea posibilitatii formarii sectiilor de votare suplimentare peste hotare;
- publicarea informatiilor financiare detaliate ale concurentilor;
- introducerea raspunderii penale pentru actiuni de denaturare a votului.
Alegerile parlamentare sunt considerate valabile daca la vot au participat mai mult de 1/3 din numarul