Cei intervievaţi au puţine motive de mândrie naţională şi îşi construiesc sistemul de valori în jurul familiei.Biblioteca Judeţeană va premia cele mai bune creaţii cu tema „De ce sunt mândru că trăiesc în România“. Un sondaj arată că oamenii apreciază trecutul istoric, dar pentru prezent se raportează la familie.
Sunt mândră că trăiesc în România? Sunt. Ştiu că am din ce în ce mai puţine motive, ştiu că s-a produs o inversare a valorilor, dar eu m-am născut aici. Sunt lucruri pe care mai degrabă le simţi şi e mai greu să le explici. Cred că bătrânii mei, ei sunt motivul mândriei mele, cu tradiţiile şi înţelepciunea lor, transmisă din părinte în părinte“, spune Maria Sabău, pentru „Adevărul de Seară“.
Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu“ a dorit să marcheze ziua naţională a României într-un mod original. Împreună cu Muzeul de Istorie şi Artă şi Centrul de Cultură şi Artă, a organizat un concurs de eseuri, poezie şi desene cu tema „De ce sunt mândru că trăiesc în România“. Directorul bibliotecii, Florica Pop, spune că i-a venit ideea în urma unei vizite în străinătate, în care a văzut că străinii vorbesc frumos despre ţara lor, că ţin la cultura lor. Astfel, s-a gândit să ia pulsul populaţiei din Zalău, în cadrul unui eveniment naţional în care, spune ea, „să uităm de necazuri, de politică şi de minciună”.
Cu ajutorul unor elevi de liceu au fost intervievaţi oameni pe stradă. „Ce le-aţi transmite tinerilor?“ suna o întrebare pentru vârstnici. „Să nu plece din ţară. Pentru că aici, cu toate necazurile şi greutăţile, cel puţin nu sunt străini“, a fost unul dintre cele mai frecvente răspunsuri. Valorile pe care le apreciază cei mai mulţi dintre cei întrebaţi sunt copiii lor, prea puţine altele le-au mai rămas. „Cu toate astea, chiar am observat că oamenii, indiferent de vârstă, iubesc România“, ne-a spus Florica Pop.
Majo