O reglare de conturi intre doua grupari mafiote din Piatra Neamt s-a soldat cu asasinarea, in plina zi, a lui Gheorghita Mararu.
Presa si comisia de ancheta a Ministerului Administratiei si Internelor au aflat repede ca intre victima si seful politiei locale, Aurelian Soric, exista o relatie apropiata. Soric a recunoscut "o relatie cat se poate de fireasca" si s-a mirat ca amicului i se spune interlop doar "pentru ca dadea bani la oameni si le lua camata". Comisarul parea a nu sti ca, insotita de dobanzi ce duc la spolierea debitorului, camataria e in marginea legii. Nu mai vorbim de recuperatori, de batai, de masini incendiate ca in filme, chiar in parohia lui, de care Mararu nu era strain.
Pentru management defectuos, Valentin Fatuloiu, secretar de stat, a propus ministrului demiterea lui Soric, dar si a lui Petru Toba, seful Inspectoratului General al Politiei, pentru incompetenta, conditionand demiterea de propria lui demisie. Ca la un semn, sefii de post din judetul Neamt au amenintat ca demisioneaza daca seful lor, Soric, va fi schimbat din functie. A fost nevoie de interventia sefului statului, care a denuntat lipsa de disciplina din politie, faptul ca sefi de sindicat, subofiteri, bat cu pumnul in masa inspectorilor sefi. Mai mult, Traian Basescu a cerut ca procesul de reorganizare a Politiei sa inceapa imediat, afirmand ca aceasta s-a transformat din institutie care trebuie sa asigure ordinea publica, in structura care apara clanurile mafiote. A avut gura pocita. Scanteia declansata de moartea unui interlop cu relatii neortodoxe cu seful politiei locale a devenit valvataie in parcarea si in birourile Ministerului Administratiei si Internelor, unde s-a inregistrat cea mai spectaculoasa incercare de corupere a unui inalt functionar public.
Spectaculoasa prin locul unde s-a consumat, prin tinta aleasa, al doilea om in ierarhia ministerului