Pâinea se va scumpi cu peste 15% începând cu luna februarie a anului viitor, din cauza importurilor de grâu, după ce în ultimele patru luni preţul a crescut cu 10%, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Rompan. "Creşterea de preţ la grâu de la 120 de euro pe tonă în iunie la 170 euro în iulie şi la 200-220 euro în toamna acestui an, dar şi majorarea de TVA de la 19% la 24%, au făcut ca preţul făinii să urce cu 60% şi ca pâinea să se scumpească cu 10% în ultimele patru luni", a spus Popescu, potrivit Mediafax.
El a adăugat că scumpirea a avut ca efect reducerea cu 15% a pieţei de panificaţie fiscalizate începând din luna iulie.
65% din piaţă este la negru
Potrivit datelor Rompan, dintr-un consum lunar de 180.000 de tone de pâine la nivel naţional, piaţa fiscalizată acoperă doar 35%, restul fiind autoconsum şi piaţă neagră. Valoric, vânzările de pâine, incluzând piaţa neagră, sunt estimate la circa 1,3 miliarde de euro pe an. "La o creşterea de preţ a făinii cu 60%, pâinea ar fi trebuit să se scumpească cu 30%, dar piaţa nu ar fi suportat această creştere. Din acest motiv, peste 90% dintre brutari lucrează fără profit şi unii chiar în pierdere. În ultimele patru luni, din circa 4.500 de firme de morărit şi panificaţie s-au închis aproximativ 700, adică peste 15%. Peste 3.500 de oameni din domeniu au intrat în şomaj", a adăugat Popescu.
După ce l-am dat, acum vom importa grâu cu 50% mai scump
El a explicat că în vara acestui an, odată ce Rusia a stopat exportul de cereale, a crescut presiunea pe România şi Bulgaria, iar ţara noastră a exportat circa două milioane de tone de grâu. Din acest motiv, România va trebui să importe grâu în primul semestru, la un preţ cu 50% mai mare decât cel cu care a exportat, pentru că între timp preţurile au crescut. "Din acest motiv, preţul pâinii ar trebui să crească în