Crosul Unirii desfăşuraat astăzi la Alba Iulia a adunat la start peste 400 de participanţi din întreaga ţară la trei categorii. Maratoniştii care au înfruntat frigul au primit cupe, medalii, diplome şi tricouri.
Crosul desfăşurat în fiecare an la Alba Iulia de mai bine de trei decenii este un eveniment de cinste a Serbărilor Unirii. An de an sute de alergători iau startul în această cursă. La această ediţie peste 400 de oameni au venit din toate colţurile ţării: Sibiu, Constanţa, Bucureşti, Piteşti, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Piatra Neamţ, Sfântu Gheorghe, Zalău, Târgu Mureş, Braşov au alergat în Cetatea Marii Uniri pe trasee de la 1500 metri până la 4000 m la trei categorii de vârstă.
În costum naţional la cros
Ineditul din rândul participanţilor nu a lipsit nici în acest an. Marian Tănăsie din Piteşti vine la fiecare cros al Unirii îmbrăcat în costum popular. Aleargă în competiţii de 20 ani, iar anul acesta a venit pentru al optulea an consecutiv la Crosul Unirii. A lucrat în petrochimie la Piteşti şi nu are nicio legătură cu sportul, decât pasiunea.
„Alerg de când mă ştiu, dar în competiţii am intrat de 20 ani. Îmi place portul popular mai ales pentru că la noi în familie e o tradiţie şi avem astfel de costume. Aşa am participat şi la prima ediţie acum opt ani şi aşa voi veni de fiecare dată. Mi se pare firesc pentru că este o competiţie dedicată sărbătorii naţionale“, a mărturisit Marian Tănăsie, 63 ani.
Cei mai vârstnici maratonişti
Competitori perseverenţi care nu ratează niciun concurs naţional sau internaţional de atletism de amatori au fost nelipsiţi şi de la această ediţie. Cel mai vârstnic participant a fost o femeie de 90 ani din Bucureşti. Despina Petru a început să alerge la 70 ani pentru a-şi umple timpul. Bătrâna vorbeşte cu seninătate despre competiţiile la care a participat şi despre cele pent