Brazilieni, portughezi, sarbi, slovaci, argentinieni, chiar si japonezi, liberieni sau iordanieni, toti au invadat fotbalul romanesc in ultimii cativa ani. Sume de transfer mici, salarii scazute, profesionalism crescut sau pur si simplu fita, strainii au creat numeroase controverse in randul antrenorilor, patronilor de club si jurnalistilor.
Au crescut nivelul de joc din Liga I jucatorii straini sau au blocat ascensiunea tinerilor talentati din pepinierele echipelor romanesti? O sa incercam sa dam raspuns la aceasta intrebare pe baza catorva cifre ale primei parti a sezonului 2010-2011.
Portari:
Dintre cele cinci echipe cu cele mai bune aparari din Liga I, trei mizeaza pe portari romani, iar doua pe straini. Rapidul, 9 goluri primite in 16 etape, a inceput cu Mircea Bornescu, acum titular fiind Danut Coman. Gaz Metan Medias, 14 goluri primite, se bazeaza pe Razvan Plesca, iar Steaua, tot 14 goluri, pe Tatarusanu.
De partea cealalta, Otelul Galati, liderul clasamenului, 13 goluri primite, il are pe bosniacul Grahovac titular de baza, in timp ce Vasluiul, cu 17 goluri primite in deja 17 meciuri, conteaza pe slovacul Dusan Kuciak.
Concluzie: Avantaj romani. Romani-straini 1-0.
Fundasi:
In linia defensiva,Rapidul conteaza pe un singur roman, Marius Constantin si trei straini, Rui Duarte, Marcos Antonio si Vladimir Bozovic, in timp ce Otelul se afla la polul opus, cu patru romani, Rapa, Sarghi, Costin si Silviu Ilie si niciun strain.
La Steaua, situatia este mai speciala, fiind greu sa determini patru titulari de baza. In schimb, exista opt fundasi care au numar aproximativ egal de minute jucate. Dintre ei, patru sunt romani, iar patru straini. La Gaz Metan Medias, echilibrul se mentine, cei doi romani, Hoban si Florin Lazar, avand de obicei alaturi doi straini, Trtovac si Khubutia. @N