"Nu sunt conditii pentru a creste pretul painii", a afirmat sambata, la Brasov, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, citat de Agerpres. Declaratia ministrului a fost facuta la doar o zi dupa ce Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan, anuntase ca painea se va scumpi cu peste 15% incepand din luna februarie a anului viitor, din cauza importurilor de grau, dupa ce in ultimele patru luni pretul a crescut cu 10%.
"Este treaba Rompan-ului, daca a anuntat cresterea pretului la paine. Nu sunt conditii de a creste pretul painii. Trebuie sa-si revada costurile. Exista grau in Romania care sa intre in procesare si sa se produca paine", a precizat Tabara.
Intrebat daca vor creste preturile in preajma sarbatorilor, ministrul Agriculturii a afirmat ca isi mentine punctul de vedere potrivit caruia nu exista motive de crestere a preturilor: "Dupa analiza facuta si in interiorul Ministerului Agriculturii si in cadrul Institutului de Cercetari Economice al Academiei si la Institutul de Cercetari Economice Mondiale, am spus ca nu exista motive de crestere a preturilor si imi mentin acest punct de vedere".
Tabara a adaugat ca, in conditii normale, atunci cand cantitatile de produse se vand, ar trebui sa scada pretul pentru ca asa este in toata lumea, insa "in Romania exista anormalitati, din pacate".
Vineri, presedintele patronatului Rompana afirmat ca painea se va scumpi cu peste 15% incepand din luna februarie a anului viitor, din cauza importurilor de grau, dupa ce, in ultimele patru luni, pretul a crescut cu 10%.
Aurel Popescu a adaugat ca scumpirea a avut ca efect reducerea cu 15% a pietei de panificatie fiscalizate incepand din luna iulie.
Presedintele Rompan a explicat ca, in vara acestui an, odata ce Rusia a stopat exportul de cereale, a crescut presiunea pe Romania si Bulgaria, iar tara noastra a exp