Un număr de 600 de observatori internaţionali au fost acreditaţi pentru monitorizarea desfăşurării alegerilor parlamentare anticipate care au loc, duminică, în Republica Moldova, informează Agerpres.
Potrivit lui Eugeniu Ştirbu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), în fiecare secţie de votare amenajată atât în Republica Moldova, cât şi în străinătate vor exista observatori interni şi străini.
"Toate cele 2.037 secţii de votare care sunt deschise pe teritoriul ţării şi în afara ţării vor avea observatori naţionali şi internaţionali. În afara de aceasta, toate cele cinci partide, care sunt acum reprezentate în Parlament, au membri cu drept de vot deliberativ în toate birourile secţiilor de votare", a afirmat Ştirbu.
Autoritatea electorală din Republica Moldova susţine că procesul electoral va fi monitorizat, de asemenea, de 22 de instituţii media din ţară şi 17 din străinătate.
La alegerile de duminică, CEC a autorizat realizarea a două exit-poll-uri, unul la comanda postului de televiziune Publika TV, iar celălalt la comanda postului de televiziune Prime TV.
Oficialii CEC au arătat, de asemenea, că, în perioada campaniei electorale, au fost confirmate 85 de incidente electorale, care au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 23.600 de lei.
"Aceste penalizări au fost, în majoritatea cazurilor, date pentru afişarea electorală în locuri neautorizate", a mai precizat Ştirbu.
De asemenea, preşedintele CEC a prezentat public suma totală a cheltuielilor din campania electorală a tuturor competitorilor înscrişi în alegeri. Astfel, costurile declarate ale formaţiunilor politice şi candidaţilor independenţi au fost de 45,6 milioane de lei moldoveneşti (2,85 milioane de euro).
Un număr de 600 de observatori internaţionali au fost acreditaţi pentru monitorizarea desfăşurării alegerilor parlamentare anticipate care a