MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Desi tumorile cerebrale se pot dezvolta la orice varsta, ele apar cel mai frecvent la copii intre 3 si 12 ani si la adulti intre 40 si 70 de ani. Uneori, insa, precum in cazul de fata, tumorile (benigne sau maligne) sunt prezente de la nastere, nu putine dintre ele avand un caracter ereditar. Majoritatea tumorilor cerebrale depistate la copii sunt primare, ceea ce inseamna ca provin si se dezvolta in tesutul cerebral (cauza fiind, in general, necunoscuta). Trebuie stiut ca, de obicei, tumorile cerebrale descoperite in stadii timpurii (incipiente) sunt curabile, bineinteles, daca se incepe rapid un tratament medical adecvat, chiar daca localizarea lor face imposibila extirparea.
Sigur ca, asa cum ati constatat, tratamentul tumorilor cerebrale poate include proceduri chirurgicale, radioterapeutice, pentru distrugerea celulelor canceroase, sau chimioterapice, pentru a opri evolutia bolii. Unele dintre tumorile cerebrale pot fi in totalitate extirpate chirurgical, altele pot fi doar partial extirpate, iar altele nu pot fi extirpate deloc, deoarece infiltreaza tesutul cerebral peritumoral (din jur).
In acest din urma caz, pe langa faptul ca e posibil sa apara recurente postchirurgicale, exereza tumorala poate determina sechele neurologice ireversibile. Desi nu precizati denumirea tumorii, ci doar ca reprezinta "cel mai agresiv tip de tumora din cate exista", este clar ca ne confruntam, cel mai probabil, cu un meduloblastom care, intr-adevar, este o tumora maligna agresiva, frecvent intalnita la copii inaintea varstei de 10 ani. Dar in ciuda faptului ca in prezenta unei astfel de tumori, prognosticul este sumbru, consider ca batalia nu este inca pierduta. Spun asta deoarece progresele facute in domeniul chirurgiei asistate de calculator (st