Traian Vuia a efectuat in 1906 primul zbor din lume al unui aparat autopropulsat mai greu decat aerul, primind recunostinta si lauda lumii intregi. Academia de Stiinta de la Paris, cu doar cativa ani in urma, il informase pe acesta ca o astfel de isprava este imposibila.
Traian Vuia s-a nascut in 1872 in localitatea Surducu Mic din Banat, care apartinea atunci de Austro-Ungaria. Inca de la o varsta frageda dovedeste o atractie pentru aviatie si stiinta din spatele ei.
Dupa ce termina liceul, pentru a-si aprofunda cunostintele legate de mecanica si fizica se inscrie in 1892 la cursurile facultatii de Politehnica din Budapesta. Din considerente financiare este nevoit sa renunte si se inscrie la Drept si lucreaza in diverse cabinete de avocatura. In 1901 isi da teza de doctorat in stiinte juridice, dar totusi nu uita de ambitiile sale de a construi un aparat de zbor.
"...nu este decat un vis"
Dupa ce anii de studentie ii dedicase Dreptului, decide sa inceapa din nou studiile legate de zbor si de posibilitatea construirii unei masinarii capabile de o asemenea performanta. Dupa definitivarea principiilor si punerea la punct a tuturor detaliilor incepe sa asambleze ceea ce el denumea un "aeroplan-automobil", insa problemele finaciare il impiedica sa duca la bun sfarsit proiectul.
In cautare de fonduri merge in Franta in anul 1902, unde intra in contact cu Victor Tatin, un pionier al aviatiei franceze. Schitele lui Vuia ii starnesc curiozitatea, dar depisteaza cateva probleme care in viziunea lui nu i-ar fi permis inventatorului roman sa continue.
Dupa aceea, Vuia a incercat sa obtina sprijin din partea Academiei de Stiinte de la Paris. Raspunsul acestora este unul categoric "Problema zborului cu un aparat care cantareste mai mult decat aerul nu poate fi rezolvata si nu este decat un vis".
Vis