Au trecut 50 de ani pentru ca manuscrisul romanului "Asteptand ceasul de apoi" sa fie "eliberat" din "temnita" arhivelor Securitatii. Considerat, pentru foarte multa vreme, pierdut, romanul lui Dinu Pillat a fost regasit, in Fondul Bibliotecii CNSAS din sediul Arhivelor de la Popesti-Leordeni.
Astfel, vara anului 2010 a prilejuit publicarea, dupa o lunga asteptare, a unei lucrari de referinta in cultura romana.
Romanul, a carui redactare incepe in preajma anului 1948, avea sa fie desavarsit 11 ani mai tarziu. "Inspirat din psihoza mistica a miscarii legionare", asa cum insusi Dinu Pillat marturisea in interogatoriul de la Securitate din 24 februarie 1960, cartea avea sa-i marcheze definitiv destinul.
"Asteptand ceasul de apoi" situeaza romanul, inca din titlu, sub o nuanta profetica anuntand din start destinul tumultos al unui creatii literare ce avea sa fie publicata in ceasul de apoi al istoriei.
Nefiind nicidecum un roman de propaganda mistico-legionara, asa cum a fost acuzat de autoritati, romanul reuseste creionarea obiectiva a fenomenului legionar, fara partipriuri sau tente subversive.
"Asteptand ceasul de apoi" face o incursiune in istorie in incercarea de a intelege, pe cat posibil, psihologia tineretului interbelic, a carui adeziune in masa, la "miscare", s-a produs pe fondul unei atractii magnetice a liderului acesteia si a aureolei mistice ce a caracterizat intregul fenomen legionar.
Desi romanul a circulat sub forma de manuscris in randul cunoscutilor autorului, fara a beneficia de o larga expunerea, autoritatile comuniste au luat masuri drastice impotriva celui care, considerau ei, incerca sa publice o lucrare "mistico-legionara" care indeamna la activitati subversive.
Astfel, Dinu Pillat ajunge cap de lista, alaturi de Constantin Noica, in procesul lotului Noica-Pillat,