Companiile românești din domeniul energiei trebuie să găsească finanțare pentru investiții consistente, în condițiile în care strategia europeană „Energy 2020“ ne obligă să avem un sistem energetic integrat.
Banca Mondială își exprima, în urmă cu mai puțin de o lună, rezervele față de înființarea celor doi giganți energetici naționali - Hidroenergetica și Electra.
Problema identificată de comasarea principalelor companii de energie și extracție a cărbunilor din România era legată de finanțarea investițiilor necesare din domeniu. Exemplul dat era cel al Transelectrica, distribuitorul de energie care nu deține însă instalațiile utilizate, statul fiind proprietarul de drept.
Nu este prima dată când Banca Mondială se declară împotriva înființării companiilor naționale. Instituția internațională și-a exprimat rezervele prima oară în 2007, când s-au pus bazele proiectului, cu îngrijorări legate de stoparea investițiior și scăderea competiției.
Era de așteptat ca și Comisia Europeană să vină cu comentarii legate de un nou monopol național și de absența concurenței. Însă instituțiile europene s-au abținut de la comentarii. Iar acum Comisia Europeană a făcut publică strategia „Energie 2020“, prin care se dorește securizarea aprovizionării cu energie, scop în care va fi înființată o piață unică europeană, inclusiv o rețea electrică continentală. Aproximativ același lucru pe care intenționează să îl facă și autoritățile noastre, doar că la nivel continental. Cu investiții pe măsură: 1.000 de miliarde de euro în următorii zece ani.
Piață energetică paneuropeană
Pornind de la faptul că 80% din emisiile statelor UE de gaze cu efect de seră au surse legate de producția de energie și de la eșecul formării unei piețe comune, autoritățile de la Bruxelles arată că implementarea unei strategii comune este urgentă, absența acesteia traducându-se pr