- Prim-vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din Parlamentul european -
Viitorul politicii agricole dupa 2013 este una dintre temele cele mai fierbinti ale Uniunii Europene. Un proiect urias, care inghite anual 40% din bugetul UE. Banii se regasesc in subventii agricole, in investitii in dezvoltarea rurala durabila si, nu in ultimul rand, in garantarea sigurantei alimentare a cetatenilor europeni. Prin comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, tara noastra are o pozitie-cheie in aceasta dezbatere, a carei miza vizeaza in mod direct viitorul agriculturii romanesti. Un alt eurodeputat roman, Rares Niculescu, prim-vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, "traduce" pentru cititorii "Formulei AS", importanta proiectului legat de viitorul agriculturii europene, pe care Dacian Ciolos l-a prezentat la Bruxelles, precum si vestile bune pe care acesta le aduce pentru agricultorii romani.
8 miliarde de euro pentru modernizarea satului romanesc!
- Viitoarea configurare, dupa 2013, a Politicii Agricole Comune (PAC) din UE e o tema de dezbatere extrem de sensibila pe continent. Sunt pozitii pro si contra. Intr-o intalnire recenta cu parlamentarii romani spuneati ca Romania va fi un beneficiar net al acestei politici. Care sunt argumentele?
- Politica Agricola Comuna nu se adreseaza doar agriculturilor, cum s-ar putea crede. Este o politica, in primul rand, pentru consumatori - garanteaza aprovizionarea cu alimente, garanteaza calitatea alimentelor pe care le consumam, prin standardele deosebit de ridicate pe care le impune UE. PAC permite agriculturii sa furnizeze bunuri publice - peisajele rurale, de exemplu - care nu sunt recompensate de piata libera. Nu in ultimul rand, datorita subventiilor acordate in cadrul PAC, producatorii europeni au pos