Acum cateva zile, o buburuza mi-a poposit pe brat.
Am primit-o cu drag, si vederea ei mi-a amintit de anii copilariei, cand lumea era plina de fluturi si gaze care ni se asezau pe rochite si-n par, iar noi alergam si ne bucuram laolalta cu ele. Cate o fata mai mare, cand i se aseza o mamaruta pe ea, o lua in mana si rostea un fel de descantec: "Mamaruta ruta/ Suie-te-n caruta/, Incotro vei pleca/ Acolo m-oi marita". Si buburuza zbura, iar noi priveam curioase in ce directie o ia si ne veseleam, de parca toata lumea era a noastra. Acum, pe la noi, mamarutele s-au rarit, si cand apare cate una, este un eveniment. M-am bucurat sa vad gaza cea rosioara pe mana mea. Am primit-o ca pe o raritate si i-am soptit sa nu zboare, sa mai stea s-o pot admira. Mi-a ascultat dorinta. A zabovit o clipita, cat sa-i numar bulinele negre de pe spate. Erau sapte: trei pe o aripioara si patru pe cealalta.
Stiati ca buburuzele se insotesc numai cu cele care au acelasi numar de puncte? E o taina pe care numai ele o stiu. Buburuza mea se pregatea sa-si ia zborul. Si-a deschis incet aripioarele, lasand sa se vada o camasuta portocalie, din cea mai fina matase, si a zburat apoi printre ultimele flori din gradina, lasandu-mi in suflet nostalgia copilariei, cand buburuze, fluturi si copii ne jucam laolalta prin poienitele cu iarba inflorita, din primavara si pana la venirea zapezilor.
Acum, poienitele cu flori si iarba sunt pline de buruieni, gazele apar tot mai rar, iar copiii care stiau descantecul buburuzei au disparut.
LENUTA OLTEANU - sat Muncelu, com. Straoane, jud. Vrancea, cod 627326 Acum cateva zile, o buburuza mi-a poposit pe brat.
Am primit-o cu drag, si vederea ei mi-a amintit de anii copilariei, cand lumea era plina de fluturi si gaze care ni se asezau pe rochite si-n par, iar noi alergam si ne bucuram laolalta cu ele. Cate o fata mai mar