Nea Mişu Manea a câştigat o cursă de trap pe Hipodromul Ploieşti acum două săptămâni. Martorii confirmă că toţi banii îi cheltuie cu femeile. Sursa: VLAD STĂNESCU
Miercuri a împlinit 84 de ani şi, în urmă cu două săptămâni, a câştigat locul întâi la o cursă "record" la trap, cu handicap, la redeschiderea, după trei ani, a hipodromului de la Ploieşti. A alergat de plăcere, că premiul simbolic de 110 lei i-a revenit proprietarului calului. La derby-ul hipic de săptămâna trecută a fost cât p-aci să repete isprava, dar a trebuit să se mulţumească cu locul doi.
Meritul îi aparţine deopotrivă şi iepei Solara, o murgă de doi ani, ultima "cucerire" a bătrânului driver, care mărturiseşte, şugubăţ: "Caii şi femeile m-au ţinut în viaţă până la vârsta asta!". Îl cheamă Mihai Manea, dar lumea îl ştie de "nea Mişu". Născut în 1926, nea Mişu face parte din patrimoniul hipodromului ploieştean. O istorie vie a trapului românesc.
A debutat în sulky, în 1946
Primul derby l-a văzut în 1941, la Bucureşti şi, de atunci, tot ce şi-a dorit a fost să urce în sulky, atelajul folosit la cursele hipice. "Abia în ’46 mi-am luat licenţa şi am participat cu armăsarul Iohor, un trăpaş american de 6 ani. N-am câştigat..., era prea greu pentru el, da’ am fost printre primii!", îşi aminteşte, de parcă s-ar fi întâmplat ieri, bătrânul driver.
Pereţii bucătăriei şi ai camerei unde locuieşte sunt tapetaţi atât cu fotografii de cai de cursă şi atelaje de trap, cât şi cu calendare şi postere cu femei dezbrăcate. Pasiunile sale de-o viaţă. "Din ’46 până în ’78 n-am reuşit să câştig niciun concurs. Prima victorie a fost la un an după cutremur, când l-am bătut pe frate-meu, Bogdan. Eu eram cu calul Incaş şi frat-miu cu Cornel!", rememorează cu acurateţe moşul. De atunci până în prezent a câştigat peste 100 de curse.
"Să pariezi fără vreun po