Criza este inca in toi, medicamentele sunt din zi in zi mai scumpe si, din nefericire, noi, oamenii, ne mai si imbolnavim si adesea suntem pusi in situatia de a oscila daca sa dam banii pe medicamente ori sa ni-i oprim pentru paine.
Nu mai este pentru nimeni un secret ca plantele pe care adesea le ocolim, le ignoram, din neincredere ori lipsa de informare, pot vindeca unele dureri la fel de bine, uneori chiar si mai bine, decat medicamentele de sinteza si sunt si foarte ieftine. Plantele folosite sub diferite forme, ceaiuri, tinctiuri, prafuri, unguente, siropuri nu au reactii adverse si nu dau dependanta.
Iata o lista cu cateva astfel de plante:
Scoarta de salcie. Este stramosul aspirinei. Amelioreaza durerile de cap si cele reumatice. Combate nevralgiile si starile de insomnie. Ceaiul din scoarta de salcie se recomanda sub forma de gargara in caz de faringita, gingivita si afte bucale.
Se poate prepara un decoct din doua linguri de coaja de stejar, bine uscata si macinata, la o cana de apa. Se fierbe 15 minute la foc mic dupa care se filtreaza lichidul ramas. In caz de febra sau sau dureri reumatice se beau cate trei linguri pe zi.
Patlagina. O gasim verde si proaspata chiar si sub mustul zapezii daca e nevoie de o
compresa naturala, cu efect garantat pentru o lovitura sau un furuncul dureros care coace si zvacneste. Frunza se spala, se usuca intr-un prosop, se trece usor cu o sticla peste ea ca sa se inmoaie putin daca nervurile sunt prea pronuntate si dure, apoi se fixeaza cu un bandaj pe locul dureros.
De regula, ceaiul de patlagina se bea in caz de raceala, tuse, laringita. Infuzia se face din una, doua lingurite de planta peste care se toarna 200 de ml de apa clocotita. Se acopera vasul pentru 10 minute dupa care lichidul se filtreaza. In caz de nevoie se pot bea trei, patru cani de ce