Iata o intrebare simpla, pe care unii nu au motive sa si-o puna, iar altii si-o pun, asteptand cu infrigurare raspunsul afirmativ: "Da, copilul dumitale este supradotat. Ocupa-te de el si va fi un geniu".
Trebuie spus din capul locului ca termenul de "supradotat" este nu numai controversat, dar chiar confuz, pentru ca, in ciuda unor calitati cu care copilul exceleaza intr-un domeniu, poate parea derizoriu intr-un altul.
Verdi si Einstein au fost respinsi la facultate
Istoria cunoaste cazuri cel putin ciudate. Ramai dezorientat cand afli ca marele inventator Thomas Edison a fost exclus din primele clase primare, ca incapabil, compozitorul Giuseppe Verdi a fost respins la conservatorul din Milano (depasea varsta), iar Albert Einstein a fost, si el, respins la Politehnica din Elvetia (Eidgenossische Technische Hochschule).
Toti erau supradotati si toti au demonstrat omenirii, ulterior, cat de gresit au procedat cei pusi si autorizati anume ca sa-i evalueze pe cei ce urmau sa fie deasupra tuturor.
Este copilul dotat? Testati-l singur
Revenind, insa, la intrebarea din titlu, specialistii sunt de acord cu trei criterii, care duc la aprecierea dotarii deosebite a copilului:
- Talentul
- Precocitatea intelectuala
- Desincronizarea in raport cu alti copii.
Fireste, orice parinte, inainte de a apela la specialisti, si-ar dori sa depisteze el, cu mijoacele sale proprii, capacitatile copilului, talentul, precocitatea, personalitatea. Pentru o prima impresie, el poate porni de la cateva criterii elementare, primele care caracterizeaza copilul precoce:
- Permanenta curiozitate. Copilul intreaba totul, n-are astampar pana nu afla raspuns la cele mai neasteptate intrebari.
- O imaginatie foarte dezvoltata si nevoia permanenta de a o exterioriza.
@N_