După 31 de ani de experienţă ca asistent principal de Radiologie, Cezar Ifrim îşi caută prin ţară o slujbă în străinătate.Bărbatul a călătorit 280 de kilometri pentru a veni la un târg de la Iaşi iar săptămâna viitoare va merge la Bucureşti.
Printre sutele de medici care au venit în acest weekend la cea de-a V-a ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Framaceutice de la Iaşi s-au numărat şi români care sunt în stare să parcurgă sute de kilometri doar pentru a găsi un job.
Cezar Ifrim (56 de ani), asistent principal de Radiologie la Spitalul CFR din Galaţi, a călătorit până în Capitala Moldovei, urmând ca săptămâna viitoare să se ducă la un târg similar din Bucureşti.
„Până anul acesta, mă gândeam să mai pun un ban deoparte pentru anii de pensie. După ce am rămas fără 40% din salariu şi vârsta de pensionare a fost modificată, m-am decis să plec în Franţa sau Anglia pe ultima sută de metri a carierei mele", a spus Ifrim, care îşi practică meseria din 1979. Cadrul medical se teme totuşi ca vârsta lui să nu fie un impediment.
„Nu se poate trăi în România cu un salariu lunar de 220 de euro. Sper să mai îndeplinesc criteriile de selecţie, pentru că vârsta de pensionare în Franţa este 55 de ani", a spus Cezar Ifrim. Spre comparaţie, cea mai mică salarizare din Italia ajunge la 1.600 de euro, în timp ce în Anglia depăşeşte 2.000 de euro.
Tinerii rezidenţi se plâng că oferta angajatorilor de anul acesta este schimbată faţă de anul trecut. „În 2009 se căutau şi rezidenţi. Acum se pune accent doar pe medici specialişti care să lucreze în spitale", a explicat Ana Ocheană. La ediţia din acest an au prezenţi 13 angajatori şi agenţii de recrutare din ţări ca Anglia, Irlanda, Germania şi Suedia.
Cu toate acestea, ofertele făcute de angajatorii veniţi la târg nu sunt şi cele mai bune din ţările pe care le reprezintă. @N_