Deşi de-a lungul anilor, oamenii au crezut că gradul de fericire este strâns legat de succesul personal, sănătate, împlinire şi linişte sufletească sau de aspectul fizic, un nou studiu relevă că fericirea, sau lipsa ei, depinde în totalitate de partenerul de viaţă, cel puţin în cazul cuplurilor căsătorite de mulţi ani. Sursa: Andreea Dogar
"Ceea ce am observat de-a lungul unei perioade îndelungate a fost că, dacă unul dintre parteneri este fericit, creşte automat şi gradul de fericire al celuilalt. În acelaşi timp, orice obstacol în calea fericirii celuilalt înseamnă scăderea dramatică a gradului de fericire a celuilalt", subliniază Chriastiane Hoppman, profesor psiholog la Universitatea British Columbia şi conducător al studiului.
Fericirea "dependentă" de partener, controversată
Datele "fericirii" au fost culese de la 6.000 de persoane, care au răspuns la întrebări referitoare la gradul de satisfacţie persoanală, caracteristici ale personalităţii şi aspecte legate de sănătate.
Pe lângă aceştia, au fost observate 170 de cupluri, căsătorite de cel puţin 35 de ani. Datele au confirmat că fercirea cuplului primează, ceea ce oferă noi premise de cercetare asupra calităţii vieţii individului.
"Adesea, în studii de amploare, individul este întrebat cât este de fericit şi care sunt factorii care contribuie la fericirea sa. Ceea ce am demonstrat prin acest studiu este că, în astfel de situaţii, trebuie să implici persoanele importante din viaţa celuilalt, persoanele cu care împart experienţe, cu care locuiesc etc.", afirmă specialistul Hoppman.
Cercetarea ridică însă o controversă. "Ştim că fericirea în cuplu este strâns legată de celălalt, dar nu ştim dacă este bine sau rău, dacă "la greu" partenerul îl ridică pe celălalt sau îl trage în jos. Ar putea fi ambele variante", atrage atenţia Hoppman.
Cerce