Bancherii avertizează că primăvara anului viitor va aduce o creştere alarmantă a creditelor neperformante, cauzată de cheltuielile mari făcute de români pe final de an. "Sărbătorile de iarnă, care sunt însoţite de suplimentarea cheltuielilor, vor conduce la creşterea creditelor neperformante (...) Dacă oamenii cheltuiesc toţi banii pe cadouri şi mâncare de Crăciun şi nu îşi plătesc ratele înseamnă că vârful va fi atins la 90 de zile după, în luna martie", a declarat directorul general al OTP Bank România, Laszlo Diosi, citat de Mediafax.
Situaţia nu este o premieră: aşa se întâmplă de obicei după sărbătorile de iarnă, apoi în ianuarie se constată o accelerare a creşterii creditelor neperformante, adaugă el. Diosi este de părere că după ce va fi atinsă valoarea maximă pentru creditele neperformante, lucrurile se vor îmbunătăţi. La finele lunii septembrie, creditele restante cu întârzieri mai mari de 90 de zile cumulau 3,75 miliarde de lei, în creştere cu 93% faţă de acum un an, potrivit datelor Biroului de Credit, centralizate de Banca Naţională a României. Diosi crede că cifrele ar fi fost mai mici dacă Guvernul nu ar fi adoptat măsurile de austeritate.
"În august şi septembrie am avut multe cereri de la clienţii bugetari pentru restructurarea creditelor. Mai puţin de 20% dintre clienţii noştri cu credite sunt bugetari, dar pot spune că septembrie a fost luna plângerilor din partea clienţilor şi a restructurărilor", a explicat directorul general al subsidiarei grupului ungar OTP. Comparativ cu Ungaria, România stă mai prost în ceea ce priveşte gradul de neperformanţă, a adăugat el.
Bancherii avertizează că primăvara anului viitor va aduce o creştere alarmantă a creditelor neperformante, cauzată de cheltuielile mari făcute de români pe final de an. "Sărbătorile de iarnă, care sunt însoţite de suplimentarea cheltuielilor, vor conduce la creşterea cr