De această dată, în Costa Rica. Pe 24 noiembrie, o instanță de contecios administrativ din Costa Rica a decis în favoarea reprezentanților ecologiști care contestă proiectul minei Crucitas, dezvoltată de compania minieră canadiană Infinito Gold Ltd., informează Reuters.
”Existența unui prejudiciu a fost dovedită în timpul procesului”, a spus judecătorul Grace Loaiza. Decizia instanţei administrative vine după ce Curtea Supremă din Costa Rica decisese în aprilie că proiectul Crucitas ar putea merge mai departe. Infinito Gold a declarat printr-un purtător de cuvânt că a depus un recurs împotriva decizia instanţei de contencios administrativ.
Costa Rica se mândreşte cu pădurile sale luxuriante, o atracție turistică pentru ţară. Congresul a aprobat un proiect de lege în această lună, și se așteaptă ca preşedintele Laura Chinchilla să o promulge, lege care va interzice toate minele deschise de metale din țară, mai notează Reuters.
Decizia și legea anti-minerit din Costa Rica vin după ce, în iulie, Guvernul Noii Zeelande, o țară prezentată ca model în privința standardelor mineritului, a decis să extindă zonele în care orice activitate minieră e interzisă, chiar dacă vor rămâne neexploatate zăcăminte de aur estimate la aproape 60 de miliarde de dolari.
Conservarea mediului, a patrimoniului și respectarea drepturilor omului s-au reflectat și în rezoluția Parlamentului European din această primăvară, adoptată cu o majoritate covârșitoare (aproape 80%), referitoare la interzicerea mineritului cu cianuri în Uniunea Europeană.
Fie că este vorba de țări dezvoltate, fie de țări în curs de dezvoltare, indiferent de continent, tendința mondială este evidentă. Extragerea aurului începe să țină de istorie. De timpul trecut. Distrugerile și prejudiciile pe care le produc nu se mai justifică, indiferent de cât de colorate sunt power-point-urile companiilor