20 de partide şi 19 candidaţi independenţi au fost înscrişi în competiţia din care se spera că va rezulta un Legislativ stabil, care să pună capăt crizei politice prin alegerea unui nou preşedinte
Al patrulea exerciţiu electoral din Republica Moldova (RM) în ultimii doi ani - după alegerile la termen (5 aprilie 2009), un scrutin anticipat (29 iulie 2009) şi un referendum eşuat (5 septembrie 2010) - a chemat la vot, duminică, circa 2,6 milioane de cetăţeni. Ei au avut de ales între 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi, cu speranţa că ţara va ieşi din blocajul politic.
Şapte dintre principalele formaţiuni cu şanse de a obţine o parte din cele 101 de mandate considerau, înaintea scrutinului, că "normalizarea" situaţiei politice nu poate porni decât de la excluderea oricărei alianţe cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), potrivit Jurnal.md. Astfel, alegerile au însemnat un "referendum" de izolare a PCRM, partid aşteptat să se claseze tot pe locul întâi în preferinţele electoratului, dar cu un procent mai mic.
Speranţa fostei Opoziţii din vremea când Vladimir Voronin era preşedinte - care a guvernat ţara din septembrie 2009, sub forma a patru partide reunite în Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) - a fost aceea de a aduna suficiente mandate pentru a numi preşedintele fără a avea nevoie de voturile PCRM. Acest lucru ar putea deveni posibil, dar nu şi funcţionarea AIE, care a fost doar o alianţă de guvernare într-o perioadă critică, nu şi una electorală.
Voronin îl face "idiot" pe un alegător
Pe măsură ce s-a apropiat data alegerilor, Voronin a dat semne de iritare, mai ales la o reuniune electorală din Ceadîr-Lunga (Găgăuzia), unde liderul PCRM a ocolit întrebările alegătorilor şi le-a răspus pe un ton ridicat, potrivit Pro Tv Chişinău. Nemulţumit de atitudinea lui Voronin, un alegător i-a spus: