Mercurul, conţinut în special de peştele oceanic, nu anulează beneficiile pe care nutrienţii din peşte le au asupra inimii, arată un nou studiu realizat de cercetătorii suedezi de la Universitatea Ume, din Suedia.
Nutrienţii din peşte, în special acizi graşi Omega-3, sunt cunoscuţi pentru efectele lor binefăcătoare asupra sistemului cardiovascular, însă de-a lungul timpului au existat îngrijorări că mercurul din peşte anulează aceste efecte pozitive.
Somonul, macroul şi tonul, cele mai sănătoase specii
În cadrul studiului au fost monitorizaţi 900 de suedezi, bărbaţi şi femei. Nivelul mercurului din sângele acestora s-a dovedit a fi în general mai scăzut decât media scandinavă, dar mai ridicat decât la populaţia americană.
În pofida acestui fapt, persoanele ale căror globule roşii au o concentraţie mai mare de mercur nu au un risc crescut de evenimente cardiace (infarct miocardic, accidente cerebrale) faţă de cei cu un nivel mai scăzut de mercur în sânge.
"Cu alte cuvinte, efectele protectoare ale nutrienţilor "depăşesc" efectele negative ale mercurului", subliniază Maria Wennberg, unul dintre cercetătorii participanţi la studiu.
Reprezentanţii Agenţiei Americane de Cardiologie recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână. Somonul, macroul şi tonul sunt speciile de peşte cele mai bogate în acizi graşi Omega 3. Există însă şi specii, precum rechinul şi bibanul, bogate în mercur, pe care femeile însărcinate, în special, trebuie să le evite.
Seleniul, posibilă ameninţare
Studiul ridică însă o ameninţare: persoanele cu o concentraţie mare de seleniu în sânge par să aibă un risc cardiac crescut, chiar risc de moarte subită. Deşi numărul acestora este fost mic, cercetătorii spun că este nevoie de alte cercetări în acest sens.