Trei creditori au cumpărat joi de la stat obligaţiuni de peste 600 milioane de euro. Toţi fac parte din clasamentul primelor zece bănci la nivel local
Jumătate din împrumutul de 1,3 miliarde de euro luat de stat joia trecută de la bancherii locali a fost asigurat de trei mari bănci, restul sumei fiind acoperită de alţi creditori. BCR, BRD - Groupe Société Générale - primele două bănci la nivel local după active - şi Raiffeisen Bank au cumpărat astfel titluri emise de Ministerul Finanţelor în valoare de peste 600 milioane de euro, la o dobândă medie de 4,8% pe an, pe o perioadă de trei ani.
"Aşa cum era de aşteptat după întâlnirile de la BNR, cele trei bănci care au acceptat din start un randament de 4,8% pe an au subscris cu puţin peste 600 de milioane de euro, iar restul a venit de la celelalte bănci dealeri primari", au declarat surse bancare citate de Mediafax. Economiştii consultaţi recent de gândul sunt de părere că licitaţia a fost o reuşită, statul reuşind să se împrumute pe un termen mai lung de timp, ceea ce îi asigură o perioadă de respiro. Până acum, Finanţele s-au îndatorat la scadenţe mici, iar o asemenea situaţie creează o presiune suplimentară pentru stat.
Iniţial, statul anunţase că vrea să împrumute doar un miliard de euro, însă emisiunea de titluri în valută - a doua din 2010 - a avut succes printre bănci, iar cifra finală a ajuns la 1,3 miliarde de euro. Cererea din partea băncilor a fost însă mai mare, potrivit surselor citate, de 2,07 miliarde euro, dublu faţă de necesar. Cât despre costuri, randamentul maxim solicitat de bănci s-a cifrat aproape de 5,5% pe an, comparativ cu 4,5% pe an, cât cereau Finanţele la momentul anunţului licitaţiei. Condiţiile concrete legate de împrumut, respectiv o dobândă mai mică de 5% pe an şi suprasubscriere, au fost enunţate anterior de preşedintele Traian Băsescu.
DATORIE Pentru ce s