Din cand in cand, localitatea Izverna, din judetul Mehedinti, este vizitata de turisti ciudati, inzestrati cu aparate de detectat metale, cu alte dispozitive sofisticate, cu lopeti si tarnacoape.
Tezaurul Serbiei ingropat in muntii Cernei
Nimeni nu stie daca activitatea acestor cautatori de comori da rezultate, daca a dat vreodata rezultate sau daca este o munca sterila, din care aventurierii nu se aleg decat cu o frumoasa excursie intr-o zona de un pitoresc neobisnuit.
De indata ce autoritatile prind de veste cu privire la acest ciudat braconaj, vizitatorii dispar pentru o vreme si reapar dupa alta.
Pelerinajul are la baza o realitate istorica. Pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, printul Serbiei Milan Obrenovici, aflat in conflict pentru putere cu fratele sau, Mihai Obrenovici, a horatat sa puna la adapost tezaurul sarb, gandind ca poate conflictul s-ar putea desfasura in defavoarea sa.
Printul a trecut Dunarea cu 80 de cai care duceau tezaurul tarii, constand din monezi, lingouri, bijuterii, diamante, perle.
Nimeni nu stie de ce a ales aceste meleaguri pentru depozitarea pretioasei comori, nimeni nu stie locul exact al depozitului, se stie insa ca o unitate militara a lucrat timp de trei ani, ca sa construiasca ascunzatoarea, bine aparata de eventualii jefuitori, protejata de inflitratiile apelor freatice si chiar de eventualele inflitratii de gaze,
Legenda spune ca locul ales era aproape de Varful Cerna, intr-o depreseiune numita azi Valea Perilor, fiind candva plantata cu peri.
O hotarare macabra
Tot legenda relateaza ca galeriile au fost inzidite la amandoua capetele si ca aici a fost ascunsa cea mai mare parte din cantitatea de aur si bijuterii. Intrarea in constructie a fost blocata cu un zid gros de doi metri care, formand in acest fel un baraj in