Câțiva actori ai Teatrului Național au început o afacere prin care demonstrează că actul de cultură trece (și) prin stomac. Actorii-bucătari au mare priză la public și, implicit, la încasări.
Dar care e legătura dintre teatru și gastronomie, vă veți întreba. Răspunsul este oferit de actorul Marius Manole (32 de ani) și de Raluca Nicoară (26 de ani), proprietarul Arts Concept Café. Cei doi s-au asociat și au lansat „Teatru pe pâine“, un proiect adresat cu precădere pasionaților de artă care se ascund în corporatiști și care, după zece ore de birou, sunt așteptați la o piesă de teatru... cu masa pusă, maeștri bucătari fiind înșiși actorii. Și toate astea se întâmplă nu într-un foaier al vreunui teatru, ci într-o cafenea special amenajată, în cartierul Cotroceni din București.
Investiția de 50.000 de euro, în cafenea, îi aparține Ralucăi Nicoară, o tânără din Blaj, dar mutată în Capitală. Piesa, distribuția rolurilor, vânzarea biletelor, comisionul actorilor, dar și împărțirea sarcinilor cu gătitul intră în responsabilitatea lui Marius Manole, actor al Teatrului Național București (TNB).
Onorariu de actor: 50 de euro/seară
Prima piesă pusă în scenă a fost „Buzunarul cu pâine“, după Matei Vișniec (jucată în urmă cu doi ani și la teatrul privat Metropolis, de Oana Pellea și Sandu Mihai Gruia - n.red.), avându-i ca interpreți pe Vitalie Bichir și Roxana Ionescu, parteneri ai lui Manole în acest proiect și colegi de scenă la TNB. Biletele pentru spectacol au costat 25 de lei, iar cina a fost din partea casei. De săptămâna aceasta, la cafeneaua din Cotroceni se joacă „Terapie prin sex“, scrisă și interpretată de Pușa Darie, iar biletul de intrare costă 35 de lei. „La această piesă, biletele sunt mai scumpe pentru că Pușa vine de la Iași și trebuie să asigurăm și transportul și cazarea actriței“, declară Marius Manole, menționând că, pe viitor, spe