Egiptenii sunt chemați la urne duminică, pentru alegeri legislative, considerate decisive pentru regimul aflat la putere, pe fondul știrilor despre starea de sănătate precară a președintelui Hosni Mubarak. Opoziția şi ONG-urile şi-au multiplicat criticile față de aceste alegeri, al căror rezultat este considerat deja decis în favoarea partidului de guvernământ.
Egiptenii sunt chemați la urne duminică, pentru alegeri legislative, considerate decisive pentru regimul aflat la putere, pe fondul știrilor despre starea de sănătate precară a președintelui Hosni Mubarak.
Alegerea celor 508 deputați ai Adunării Poporului, cea mai importantă dintre cele două Camere ale Parlamentului egiptean se va face în două tururi de scrutin, pe 28 noiembrie şi pe 5 decembrie.
Opoziția dominată de islamiști şi organizațiile de apărare a drepturilor omului şi-au multiplicat criticile față de aceste alegeri, al căror rezultat este considerat deja decis în favoarea partidului de guvernământ, Partidul Național Democrat.
Nimeni însă nu se gândește în Egipt la o alternanță la putere. Miza acestor alegeri este legată de scorul pe care îl vor obține Frații Musulmani, formațiune islamistă, care reușise o adevărată performanță în 2005, când a avut un scor de 20%.
Cu un an înainte de alegerile prezidențiale, acest vot se vrea un adevărat test privind stabilitatea puterii, în ciuda zvonurilor alarmiste privind starea de sănătate şi succesiunea președintelui Mubarak, în vârstă de 82 de ani, din care ultimii 29, în fruntea statului.
Operat în luna martie, în Germania, preşedintele Hosni Mubarak nu a spus dacă se va mai prezenta pentru un nou mandat sau nu. Fiul său, Gamal, adesea prezentat ca posibil succesor, apropiat mediului de afaceri a declarat că nu are vreo ambiție în această privință.
Opoziția laică, divizată în 20 de partide nu are o strategie comună, dar