Un bucureştean şi-a deschis un magazin în care vinde boardgame-uri din import. Nu s-a îmbogăţit, însă şi-a smuls clienţii din faţa calculatorului. Sursa: ANDREEA DOGAR
În urmă cu zece ani, Tudor Şerban a descoperit la un amic jocul "Dune", făcut de francezi după seria de volume a scriitorului de science-fiction Frank Herbert. I-a plăcut atât de mult, încât a vrut să şi-l cumpere şi el.
Dar pentru că nu avea de unde, şi l-a făcut singur. L-a studiat pe internet, apoi a desenat hărţile şi cărţile de joc pe calculator cu ajutorul unui program. "După aceea le-am printat pe carton, le-am decupat", povesteşte tânărul de 30 de ani.
A adunat 100 de jocuri
De atunci, de fiecare dată când pleca în afară se întorcea în ţară cu două-trei jocuri: "Am adunat la un moment dat 100 de boardgame-uri tot colecţionând". Pe când era student la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, petrecea nopţi întregi alături de prietenii săi la mesele de joc: "Era fain, mai ales iarna, când era frig, nu prea aveai chef să ieşi afară. Şi stăteam seara, la un ceai, la vin fiert şi jucam până târziu. Mai găteam ceva, se crea o atmosferă. Şi m-am obişnuit aşa: mie nu îmi place, de exemplu, să ne întâlnim şi să mă uit la un film. Trebuie să fie mai antrenant".
Faţă de jocurile pe calculator, unde stai izolat, faţă în faţă cu un ecran, boardgame-urile au o latură socială foarte puternică, spune Şerban. În timp ce în primul caz încerci să învingi un computer, celelalte se joacă la o masă, alături de prieteni, iar jucătorii sunt într-o interacţiune continuă.
"Fac jocuri, le vând şi le joc"
Întreaga viaţă profesională a lui Şerban se învârteşte în jurul jocurilor. Lucrează la o companie care produce jocuri pentru reţeau de socializare Facebook, unde este game designer, adică un fel de scenarist pentru jocuri: creează poveste