Peste 2,6 milioane de alegători sunt asteptati duminică la urne în R Moldova, unde se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate. Miza este una importantă: apropierea de UE sau rămânerea în zona de influenţă a Rusiei. Opţiunile sunt împărţite între coaliţia proeuropeană aflată la putere şi Partidul Comuniştilor, care susţine legăturile cu Moscova. Cum era de aşteptat, au apărut şi primele probleme legate de procesul electoral în zonele administrate de Chişinău, dar controlate de transnistreni. Relatează de la Chişinău Valeria Viţu.
Peste 2,6 milioane de alegători sunt asteptati duminică la urne în R Moldova, unde se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate. Miza este una importantă: apropierea de UE sau rămânerea în zona de influenţă a Rusiei.
Opţiunile sunt împărţite între coaliţia proeuropeană aflată la putere, formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră, şi Partidul Comuniştilor, care susţine legăturile cu Moscova.
Moldovenii îşi vor alege aşadar 101 deputaţi, din randul celor 20 de partide inscrise în cursa. 19 candidaţi sunt independenţi.
Probleme la secţiile din Transnistria
Şi la acest scrutin, cetăţenii moldoveni din satul Corjova, localiate aflata sub jurisdicţia Chişinăului, dar controlata de transnitreni, sunt împiedicaţi să voteze. Satul este împânzit de miliţieni transnitreni, iar sute de activişti ii indeamnă pe oameni să nu meargă la secţiile de vot. Liceul "Mihai Eminescu" şi gimnaziul din localitate, unde urma să se desfăşoare votarea, sunt blocate.
Cetăţenii moldoveni pot vota pâna la orele 21. Pentru alegerile parlamentare anticipate au fost constituite 2037 secţii de votare, 75 in strainatate, cele mai multe in Italia, România şi Rusia.
Scrutin validat
Scrutinul din R.Moldova poate fi considerat validat. Potrivit ultimelor date prezentate d