Bani puţini împărţiţi după criterii numai de guvernanţi ştiute: domenii-cheie deja subfinanţate, dar importante pentru viaţa de zi cu zi a românului de rând, primesc de anul viitor fonduri şi mai mici.
Bugetul de stat pentru anul viitor pregătit de Cabinetul Boc se mulează în totalitate pe maxima ministrului Muncii: "Guvernul nu oferă fericire, ea trebuie căutată în muncă". Aşa încât, plecând de la un deficit de 27,679 miliarde de lei, la Finanţe s-a făcut împărţeala sărăciei. Doar şase membrii ai Executivului vor avea mai mulţi bani în conturi în 2011, în timp ce restul ministerelor vor avea scăderi de fonduri destul de mari comparativ cu anul în curs.
Fruntaşii proiecţiilor bugetare
Astfel, cea mai mare creştere, de 4,2 miliarde de lei, o va avea chiar bu-getul instituţiei conduse de Ioan Nelu Botiş. Ministerul Agriculturii va avea la dispoziţie, în raport cu 2010, un plus de 1,4 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Mediului va primi 510 milioane de lei peste suma din acest an - bani care vor merge cel mai probabil pentru co-finanţarea proiectelor europene.
Şi celor de la Finanţe li se alocă în plus 300 milioane de lei, în timp ce bugetul Ministerului Transporturilor va creşte uşor, de la 11,538 miliarde lei la 11,574 miliarde lei. Nici instituţia condusă de Elena Udrea nu va fi afectată de deficitul bugetar din 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului având alocat un buget de 2,78 miliarde de lei, cu 10 milioane de lei peste execuţia preliminată pentru anul 2010.
"Cenuşăresele" anului viitor
Proiecţiile bugetare pentru anul ur-mător prevăd o adâncire a sărăciei în unele sectoare, unele dintre ele şi-aşa subfinanţate. Cea mai drastică scădere va fi operată la Ministerul Sănătăţii, unde Guvernul Boc taie banii alocaţi de la buget cu aproape 40% faţă de execuţia preliminată din ac