Aproximativ 1000 de hectare de pământ din pădurea de la Ersig din comuna Vermeş sunt revendicate de Prinţul Paul de Romănia şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Pădurea este recunoscută în zonă pentru fazanerie, care are o producţie anuală de aproximativ 20.000 de capete.
Pe pădurea de la Ersig din comuna Vermeş, unde Prinţul Paul de România a revendicat 700 de hectare, au pus ochii şi feţele bisericeşti din judeţul Cluj. Aşa că, aceştia au revendicat alte 300 de hectare, în numele unei mănăstiri inexistente.
“Arhiepiscopia are documente pentru cele 300 de hectare de teren, iar Prefectura Caraş-Severin a semnat actul de proprietate”, spune Fănică Ion Rîmpu, secretarul comunei Vermeş.
Acesta a adăugat că în 1930, reprezentanţii Mănăstirii Elisabeta din Cluj, au făcut mofturi la pădurile din judeţul lor, şi au avut posibilitatea să aleagă orice locaţie din ţară.
Mai marii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi-au amintit între timp de proprietăţi şi le-au revendicat.
“Potrivit legii cultelor, dacă o mănăstire se desfiinţează, unitatea ierarhic superioară îi preia patrimoniul. Mi se pare firesc să o cerem. Am încheiat contract de exploatare cu Romsilva şi banii îi folosim pentru investiţii”, a declarat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al arhiepiscopiei Clujului.
700 de hectare pentru prinţ
Prinţul Paul de România a câştigat titlul de proprietate pentru cele 700 de hectare de la Ersig. Acesta a mai revendicat şi Castelul de la Lăpuşna. Acţiunile de revendicare a Castelului de la Lăpuşna se bazează pe filiaţia recunoscută de Tribunalul din Lisabona.