Lucările pentru construirea parcării din Piiaţa Universităţii au scos la iveală un cimitir din secolului XVI însă osemintele nu vor sta în calea viitoarei construcţii, potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei. Cele 40 de schelete vor fi investigate, iar cele care s-au păstrat cel mai bine vor fi expuse într-un muzeu. Restul vor fi reînhumate într-o groapă comună.
Primele oseminte au fost descoperite în urmă cu zece zile, informaţia a circulat doar sub formă de zvon, iar autorităţile au infirmat-o susţinând că se încearcă sistarea lucrărilor. Ieri, adevărul nu a mai putut fi ascuns când muncitorii au descoperit alte trei schelete foarte aproape de trotuar, iar curioşii au început să le pozeze prin gardul de sârmă ce împrejmuieşte şantierul. A venit şi confirmarea. „Este vorba de un cimitir obişnuit de mahala aflat în jurul Mănăstirii Sfântul Sava. Osemintele vor fi luate şi se va efectua un studiu antropologic. O parte din ele vor fi expuse“, a declarat Gheorghe Mănucu, şeful secţiei Arheologie de la Muzeul Bucureşti.
Scheletele datează din secolul al XVI-lea, când în zona Universitate era un cimitir care aparţinea Mănăstirii Sf. Sava
El a mai precizat că în secolul al XVI.lea, locuitorii se înmormântau în jurul bisericilor din mahalale, iar în timpul lui Alexandru Ioan Cuza s-a dat un decret ca să se facă noi cimitire.
Muzeu şi parcare în acelaşi proiect
Potrivit viceprimarului Capitalei, Mircea Raicu, scheletele nu modifică proiectul parcării. „Din informaţiile mele, descărcarea arheologică e aproape gata. S-a descoperit doar o parte dintr-un zid şi osemintele, ceea ce înseamnă că lucrările continuă“, a declarat Raicu. Şi directorul Direcţiei de Investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă este de părere că eventualele vestigii care vor fi descoperite nu vor aduce modificări proiectului. „În cazul în care vor