BCE şi statele din zona euro pun presiuni asupra Portugaliei să devină a treia ţară care cere ajutor de urgenţă, potrivit presei germane
Portugalia va urma probabil exemplul Greciei şi al Irlandei, cerând ajutor de urgenţă de la Uniunea Europeană, potrivit economiştilor chestionaţi de Reuters. Astfel, din cei 50 de analişti care au participat la sondaj, 34 au răspuns că Lisabona va fi forţată să apeleze la ajutor financiar din afară, iar 4 dintre aceştia consideră că Spania va avea nevoie de un sprijin financiar de urgenţă. Randamentul bondurilor portugheze a continuat să crească, ajungând peste randamentele obligaţiunilor Guvernului german, cu scadenţă la 10 ani - fapt ce arată presiunile pe care piaţa le pune posibilităţii incapacităţii de plată, în cazul Lisabonei. De asemenea, randamentul bondurilor a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată de Portugalia de când este membră a zonei euro, de 481 puncte de bază. În cazul Irlandei randamentele au ajuns la 645 puncte, în timp ce randamentul obligaţiunilor Guvernului spaniol a crescut la 260 puncte de baze.
Portugalia nu va mai putea să îşi rostogolească datoriile
Un alt studiu, în care au fost chestionaţi 74 de economişti, arată că Banca Central Europeană va menţine ratele dobânzilor, până în ultimul trimestru al anului viitor. "Costurile de finanţare au ajuns la un nivel prohibitiv, în cazul Portugaliei. Este imposibil să credem că vor putea să continue să rostogolească datoriile până anul viitor dacă ratele de finanţare rămân unde sunt acum", a declarat Silvio Peruzzo, economist la RBS. Acesta a mai explicat că ţări precum Grecia, Irlanda şi Portugalia au resimţit schimbări structurale în economie, care se traduc prin creşteri economice mici şi costuri mari de finanţare care, în cele din urmă, duc către necesitatea unui ajutor din afară.
"Piaţa te va stoarce pr