Numărul persoanelor care au părăsit în acest an Irlanda a ajuns la 120.000, dublu faţă de 2009, motivul principal fiind lipsa de locuri de muncă cauzată de criza economică, scrie The New York Times.
Deşi la începutul anului cei care plecau erau imigranţii care s-au întors acasă în Europa Centrală, în cea de-a doua parte, numărul irlandezilor care au părăsit ţara a crescut. "Lucrurile s-au schimbat total într-o perioadă scurtă", spune Edgar Morgenroth, absolvent al Institutului de Cercetare Economică şi Socială din Dublin.
Economia Irlandei a scăzut anul trecut cu 7%, iar ţara este în continuare în recesiune. Semnele crizei sunt pretutindeni. Vitrinele principalei zone comerciale din Dublin sunt pline de anunţuri de închiriat şi oferte speciale de lichidare a stocurilor. În plus, măsurile dure de austeritate care vor fi adoptate de către guvern pentru supravieţuirea economiei Irlandei vor dura patru ani. Taxele s-au mărit, iar salariile la stat au scăzut cu până la 20%. Guvernul a anunţat reduceri de cheltuieli de şase miliarde de dolari pentru anul viitor. Unii economişti susţin faptul că emigrarea poate fi ca o supapă de siguranţă folositoare în aceste momente grele, scopul său fiind de a reduce numărul şomerilor şi de a evita efectele dureroase pe termen lung ale şomajului. Luna trecută, numărul celor care beneficiază de şomaj a scăzut cu 3%. Deşi guvernul a spus că acesta este un semn al îmbunătăţirii situaţiei economice, partidele din opoziţie au contestat rapid acest lucru bazându-se pe afirmaţiile analiştilor, potrivit cărora schimbarea se datorează emigraţiei. Majoritatea celor care pleacă se îndreaptă către Australia, unde o explozie minieră a produs mai multe joburi în construcţii în partea vestică a ţării. Alţii însă merg spre Canada, Noua Zeelandă, Statele Unite, Marea Britanie şi chiar în Orientul Mijlociu sau în Asia.
Unul dintre risc