Bazinele de înot pentru şcolari aşteapă finalul crizei pentru ca autorităţile să dea din nou drumul la lucrări. Programul derulat de Compania Naţională de Investiţii se află deocamdată în impas. La nivel naţional, doar 11 piscine se află în execuţie, susţin autorităţile, care recunosc că anul acesta nu au alocat niciun ban pentru înot în şcoli.
„De la începutul programului şi până în prezent au fost contractate 21 de bazine didactice de înot. Din cauza contextului economic actual, în acest an nu au fost demarate noi proceduri de achiziţie publică, ci s-au continuat o parte din investiţiile contractate anul trecut, în limita alocaţiilor bugetare", se scuză oficialii de la CNI.
Amenajare contractată pe hârtie
Astfel că din cele 21, doar 11 sunt în lucru, în câteva localităţi din ţară, iar celelalte 10 au rămas la stadiul de proiect contractat.
În Bucureşti, şcoala nr. 25 din sectorul 2, are un bazin de înot neacoperit din anii 60-70, care a funcţionat doar până în 1977, după cum îşi aminteşte cu aproximaţie actualul director, Mihail Mihalcea.
Acum, după 30 de ani, piscina a intrat în programul CNI, iar muncitorii au început să reamenajeze bazinul: „Era un bazin neacoperit şi înţeleg că şi prost făcut, îmi spun acum constructorii care lucrează la amenajarea lui.
Înţeleg că scurgerea nu funcţiona.Vrem să-l acoperim, l-au demontat pe cel vechi şi acum îi fac fundaţia celui nou. De o lună-două lucrează deja. Au încercat de fiecare dată profesorii acestei şcoli să schimbe situaţia, însă nu s-au găsit bani. Nu ştim când vor termina lucrarea, nu ne-au dat un termen".
Cine predă înot în şcoli
Fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Bellu, spune că proiectele pentru construcţii de bazine de înot există, dar s-au pierdut din lipsa fondurilor. El arată că problema piscinelor olimpice este oarecum re